Slideshow CK

Letački klub Bumbar
Klub uspješno djeluje preko 12 godina.
Uspješan organizator paragliderskih susreta i natjecanja.

Tražilica

Popular tags

Nisu pronađene oznake.

Naši partneri

sky paragliders

nimbus

Sigurnost

Pričuvni padobran služi za samospašavanje pilota kada je u opasnosti. Najčešće je oblika kupole površine od 22 četvorna metra, a može i više, ovisno od težine pilota. Pričuvni padobran vješa se za sustav.

 

Zaštitna oprema se koristi pri zaštiti pilota od udaraca, hladnoće, vjetra i UV zračenja. U nju spadaju kaciga, odjeća, obuća i razne kreme. Pilot mora biti dobro opskrbljen za svaki let jer on može potrajati i nekoliko sati. Kaciga je sastavni dio opreme i pilot ne smije započinjati let niti se navezivati na krilo bez kacige. Kaciga može biti od vrste koja štiti samo tjeme, potiljak i sljepoočnice, a može imati i dodatak koji ide preko brade tako da štiti i lice. Odjeća za padobransko jedrenje mora štititi od ozljeda, vjetra i hladnoće, ali i dozvoljavati tijelu disanje kako ne bi došlo do nepotrebnog znojenja. Najistureniji dijelovi tijela pri hladnoći i vjetru su lice, koljena i ruke. Zato je potrebno imati odgovarajuću potkape, rukavice i štitnike za koljena. Najpovoljniji su vindstoperi koji se izrađuju od goreteksa. Odjeća može biti dvodjelna ili jednodjelna kao što su kombinezoni. Naravno u ljetnim uvjetima i malim visinama nije potrebno nosti toliku odjeću. Treba znati kako temperatura opada za 5-6 stupnjeva celzijusovih s porastom visine od 1000 metara. Obuća u padobranskom jedrenju jako je bitna i osim što štiti od hladnoće ima ulogu zaštite od ozljeđivanja. Za tu priliku najbolje su dublje planinske cipele koje štite skočni zglob od prebrzog prizemljenja i zgodne su za kretanje po neravnom terenu. Pošto se UV zračenje povećava za 30% na svakih 1000 metara neophodno je nositi prikladne zaštitne naočale i kremu. Pored ove zaštitne opreme dobro je ponijeti prvi zavoj, vode i malo hrane kao pomoć u slučaju prinudnog slijetanja na nepoznat teren.

Oprema za vezu i navigaciju. U nju spada prijenosna ručna radio stanica koja služi za uspostavljanje veze s rukovoditeljem letenja, ostalim pilotima i ona spada u sastavni dio opreme bez koje se ne polijeće. Dodatna oprema su uređaj za mjerenje visine (variometar) posebno prilagođen za letače paraglajdera i globalni pozicijski sustav GPS također prilagođen primjeni na ovoj letjelici.

Preuzeto sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Padobransko_jedrenje

Vrijeme

Cannot get Požega location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Letjelište Pliš

Uzletište: 30 m x 10 m x 25 m
Koordinate referentne točke WGS-84: N 45° 28’33”/E
017° 39’ 00”
Opis: Uzletište je na južnoj strani Papuka na 559 metara
nadmorske visine, kilometar udaljeno od naselja Velike.
Sletište: 20 m x 30 m
Koordinate referentne točke WGS-84: N 45° 28’ 00”/E
017° 39’ 07”
Opis: Sletište je u podnožju brda Pliš.

LK Bumbar, Vinogradska 7, 34000 Požega
 385 (098) 56 44 56

 

Kontaktirajte nas

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Invalid Input