Slideshow CK

Letački klub Bumbar
Klub uspješno djeluje preko 12 godina.
Uspješan organizator paragliderskih susreta i natjecanja.

Tražilica

Popular tags

Nisu pronađene oznake.

Naši partneri

sky paragliders

nimbus

Sigurnost

Pričuvni padobran služi za samospašavanje pilota kada je u opasnosti. Najčešće je oblika kupole površine od 22 četvorna metra, a može i više, ovisno od težine pilota. Pričuvni padobran vješa se za sustav.

 

Zaštitna oprema se koristi pri zaštiti pilota od udaraca, hladnoće, vjetra i UV zračenja. U nju spadaju kaciga, odjeća, obuća i razne kreme. Pilot mora biti dobro opskrbljen za svaki let jer on može potrajati i nekoliko sati. Kaciga je sastavni dio opreme i pilot ne smije započinjati let niti se navezivati na krilo bez kacige. Kaciga može biti od vrste koja štiti samo tjeme, potiljak i sljepoočnice, a može imati i dodatak koji ide preko brade tako da štiti i lice. Odjeća za padobransko jedrenje mora štititi od ozljeda, vjetra i hladnoće, ali i dozvoljavati tijelu disanje kako ne bi došlo do nepotrebnog znojenja. Najistureniji dijelovi tijela pri hladnoći i vjetru su lice, koljena i ruke. Zato je potrebno imati odgovarajuću potkape, rukavice i štitnike za koljena. Najpovoljniji su vindstoperi koji se izrađuju od goreteksa. Odjeća može biti dvodjelna ili jednodjelna kao što su kombinezoni. Naravno u ljetnim uvjetima i malim visinama nije potrebno nosti toliku odjeću. Treba znati kako temperatura opada za 5-6 stupnjeva celzijusovih s porastom visine od 1000 metara. Obuća u padobranskom jedrenju jako je bitna i osim što štiti od hladnoće ima ulogu zaštite od ozljeđivanja. Za tu priliku najbolje su dublje planinske cipele koje štite skočni zglob od prebrzog prizemljenja i zgodne su za kretanje po neravnom terenu. Pošto se UV zračenje povećava za 30% na svakih 1000 metara neophodno je nositi prikladne zaštitne naočale i kremu. Pored ove zaštitne opreme dobro je ponijeti prvi zavoj, vode i malo hrane kao pomoć u slučaju prinudnog slijetanja na nepoznat teren.

Oprema za vezu i navigaciju. U nju spada prijenosna ručna radio stanica koja služi za uspostavljanje veze s rukovoditeljem letenja, ostalim pilotima i ona spada u sastavni dio opreme bez koje se ne polijeće. Dodatna oprema su uređaj za mjerenje visine (variometar) posebno prilagođen za letače paraglajdera i globalni pozicijski sustav GPS također prilagođen primjeni na ovoj letjelici.

Preuzeto sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Padobransko_jedrenje

Vrijeme

Cannot get Požega location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Letjelište Pliš

Uzletište: 30 m x 10 m x 25 m
Koordinate referentne točke WGS-84: N 45° 28’33”/E
017° 39’ 00”
Opis: Uzletište je na južnoj strani Papuka na 559 metara
nadmorske visine, kilometar udaljeno od naselja Velike.
Sletište: 20 m x 30 m
Koordinate referentne točke WGS-84: N 45° 28’ 00”/E
017° 39’ 07”
Opis: Sletište je u podnožju brda Pliš.

LK Bumbar, Vinogradska 7, 34000 Požega
 385 (098) 56 44 56

 

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Invalid Input